DD 21-2 Les Mains D'or Tekstverklaring

Muziek: Pascal ARROYO  - Tekst: Bernard LAVILLIERS  -  Arrangement: Yaëlle TORDJMAN

Muziek: Pascal ARROYO  - Tekst: Bernard LAVILLIERS  -  Arrangement: Yaëlle TORDJMAN
Bernard Lavilliers, werd geboren in St Etienne, Loire in Frankrijk. Zijn vader was een verzetsstrijder gedurende de tweede Wereldoorlog en hij werkte als arbeider in een lokale wapenfabriek.
Deze geëngageerde kunstenaar, “le dernier rebelle”, klaagt de maatschappij aan, zoals hij ze ziet en zoekt uit wat kunst kan bieden ten opzichte van de beproevingen van het leven. Hij houdt van taal en woorden en van tropische ritmes. Hij vertelt dat hij dit geluk heeft gekregen van zijn moeder. Zij leerde hem dromen. Hij betreurt dat het in onze tijd steeds moeilijker wordt om eigen keuzes te maken en hoe “keuzes kunnen maken” zo bepalend is voor de toekomst van (werk)mensen.
Over “Les mains d’or”, een lied dat hij 20 jaar geleden schreef, zegt hij in een interview voor Franse televisie op 7 oktober 2017 dat het een het lied is dat nu meer reëel is dan toen. Hij noemt het een lied van hoop voor zoveel mensen die hunkeren naar werk. Mensen vragen niet om hulp van de Staat en dat men alles voor hen betaald. Dat is een misvatting. Mensen vragen om waardigheid en willen betekenisvol zijn.