Liederen - Wat en Waar we over zingen...

Dat kleine lichtje van mij,  wil ik laten schijnen!

Vaak werd gedacht dat het een negro spiritual is, het komt echter niet voor in de verzameling jubileum- of plantageliederen uit de negentiende eeuw.

(muziek Mitch Leigh – tekst J. Darion – J. Brel)
Uit de musical “The man from la Mancha”,  gebaseerd op “Don Quichot” van Cervantes.  

Blijven geloven,  ondanks alle tegenslagen,  in de onmogelijke droom, en blijven zoeken naar die ene ster…

 

De Sehu is een oogstdans die in april of mei wordt gezongen wanneer het tijd is om de mais te oogsten. De dansers, die zich vaak met delen van het geoogste maïs verfraaien, vormen twee lijnen die elkaar met de maïs tegen elkaar staan. Het dansen duurt langdurig, vaak de hele dag en de hele nacht. De taal van Balia di Sehu is Papiamento, een gemengde taal die elementen bevat van Afrikaans, Portugees, Spaans, Engels en Nederlands. Het is de moedertaal van Curacao, Bonaire en Aruba.

(Zuid-Afrika – Toddd Matshikira)
Een lied uit de musical “King Kong”,  de eerste musical die volledig gecreëerd werd in Zuid-Afrika.
Dit lied gaat over de mensen die wachten op de bus die hen naar hun werk brengt.

Ben jij bang voor “vreemdelingen” , “buitenlanders” of geniet je zoals wij van de rijkdom van verscheidenheid en van horizonten die opengaan.

 

 

 

Lied van de zwarte slaven op de katoenplantages.

 

 Een lied over de rivier als symbool van eenheid,  van diversiteit,  die evolueert naar een geheel,  als een stroom die verbindt in plaats van verdeelt.

 

Een lied uit  de suite ‘Het zwarte goud’, een bundeling van liederen over mijnwerkers en migratie. Het is een Italiaanse traditional, bewerkt door Dirk Van Esbroeck en Frakke Arn.  Een vrolijk mijnwerkerslied met dubbele bodem.   Wat is er zo licht ontvlambaar ?   Het gevaarlijke mijngas of het hart van de verliefde mijnwerker ?   Laat u meeslepen door het Italiaanse refrein :”Als ik jou zie,  zie ik het paradijs…”

Sjalom Aleechem is een traditioneel lied dat vrijdagavond bij het begin van de sjabbat wordt gezongen.

Sjalom aleechem of sjolem aleichem is ook een groet in het Hebreeuws die betekent vrede zij met u. Het gebruikelijke antwoord hierop is aleechem sjalom. Dit is de gebruikelijke vorm van groeten in het Midden-Oosten.

"Tender Comrade" is geschreven in 1988 door Billy Bragg.

In het begin van de jaren '70 is de omgeving rond de Ossenmarkt (Antwerpen) een buurt met veel krotwoningen en gemeubelde kamers. Maria Hentzen voelde de nood dat mensen in armoede moeten kunnen samen komen om over hun leven te kunnen praten. Zo kan er iets veranderen bij henzelf en in de samenleving. Liefdadigheid en ondersteuning zijn niet voldoende om armoede op te lossen.

Volkslied van Zuid-Afrika.  Terwijl Nelson Mandela meer dan 17 jaar lang in de gevangenis zat,  bleef dit verzetslied van het ANC klinken.  Toen Mandela president werd,  koos hij Nkosi Sikelela als volkslied.  Wij blijven dit lied zingen zolang racisme blijft bestaan.   Apartheid is alleen “op papier” verdwenen.

 

Gebed om vrede.  Met Nederlandse strofe van Wannes Van de Velde.   “Waarom bidden mensen om vrede ?   Zelf zijn ze verantwoordelijk voor oorlog en geweld….”